Údel náš každodenný - to je zlá známka. Každý z nás ju už vo svojom živote dostal a ak ešte chodí do školy, prípadne sa zaujíma o filatelistiku, aj dostane. Všetci bez rozdielu rasy, vierovyznania, či politického názoru istotne poznajú ten klasický scenár. Napíšete si písomku z matiky, čosi tam napíšete, celkom vám to aj vychádza, no keď učiteľka neskôr hovorí správne odpovede, sú vám akési neznáme. To sa stalo aj mne.

Dva dni na to ako som si napísal písomku nám ju učiteľka doniesla. Klasicky povedala, že sme to ako vždy pokazili a máme sa viac učiť a robiť si domáce úlohy. To všetci poznáme, teraz však chceme počuť tie známky! Rozdala nám papiere a čo nevidím? Ani jeden bod nevidím!

Neveriacky som sa pozeral na tú písomku a uvažoval, ako som to mohol až takto pokaziť. Rýchlo som sa pozrel do papiera susedovi – aj ten mal guľu. Aspoň nie som jediný. Upokojil som sa a povedal si, že na známkach predsa celý svet nestojí. Ale skúste to vysvetliť rodičom, ktorí akoby stále čakajú, že budete mať jednotky ako na prvom stupni základnej školy.

Za tie dlhé roky strávené na tvrdých stoličkách za starými školskými lavicami počas nudných hodín nadobudnete už nejaké schopnosti. Okrem vyrábania ťahákov tak dokonalých, že by ich ani americká tajná služba nevystopovala som zistil, že sa nevyplatí o známke pred rodičmi pomlčať. Vždy som sa spoliehal na to, že im o zlej známke poviem súčasne, keď dostanem dobrú známku. Časom som to ale vzdal, lebo som pochopil, že to nemá význam. Je to ako čakať na zníženie daní na Slovensku – proste sa nedočkáme.

Ďalší spôsob ako prežiť zlú známku je ju vôbec nedostať. Nebojte sa, nejdem tu písať o tom, že najlepšie je sa naučiť, dostať dobrú známku a podobné srač... hlúposti. Ide skôr o to, čo spraviť po tom, čo ju dostanete, aby ste ju nedostali. Podplácanie učiteľa čokoládou už dávno neplatí (Iba že by ste boli nežné pohlavie, aj to by ste museli mať tričko krátke na správnych miestach) a peniaze sa dajú investovať aj lepšie. Napríklad do automatu na kávu. Ale ako potom docieliť aby sa zlá známka z písomky len tak vytratila?

Únos a vydieranie za zlú známku dúfam môžem preskočiť. Je to trestný čin a v tom ja prsty nechcem mať. Krádež je ale už úplne iná vec. Za krádež písomky by dokonca, aspoň myslím, nemusel byť ani veľký trest, ak by vás chytili. Maximálne tak podmienka. Väčšinou sú ale písomky zamknuté v kabinete. Takže by to chcelo napríklad sekeru na prekonanie prekážky (napríklad dverí). Problém by mohol nastať, keby bola tá prekážka učiteľ. To by ste na podmienku nevytiahli.

Takže sme zistili, že nedostať zlú známku je ťažšie ako vyzerá. Vráťme sa teda naspäť k môjmu príbehu. Sedím za lavicou a dostal som za päť. Rozmýšľam ako len poviem o tejto známke svojim zákonným zástupcom bez toho, aby som za to niesol následky. Je to však zložitejšie ako sa zdá. Každopádne teraz mi nezostáva nič iné, len vrátiť písomku naspäť učiteľke a domov prísť s vedomím, že ma tam čaká dlhá prednáška nudnejšia ako kvantová fyzika.

Nuž, zlé známky sú našou súčasťou. Sú všade a to nikto nepoprie. Je len na nás (a na našich rodičoch) či sa s nimi naučíme žiť.

 Úvaha
Komentuj
 fotka
loveistheanswer  29. 1. 2014 19:40
"Upokojil som sa a povedal si, že na známkach predsa celý svet nestojí." - najväčšia pravda všetkých právd o známkach... totižto, keď sa tu už bavíme o známkach, tak treba podotknúť, že svet stojí na vedomostiach... vedomosti však málokedy bývajú v súlade so známkami... môže mať niekto aj samé jednotky alebo dvojky, ale keď príde na lámanie chleba, tak môže mať prázdnu hlavu ako po nejakom hurikáne... takže take it easy :-S (a to isté odkazujem aj ostatným aj ich rodičom )
 fotka
etelnair  29. 1. 2014 19:48
tak neskutocne zle citanie az je to dobre xD
 fotka
overexcitedgirl  29. 1. 2014 20:13
ja mám pocit, že dnes už ani na prvom známky deti nemajú same jednotky

a myslím si, že je lepšie dostať zlú známku týmto spôsobom, čo popisuješ, že si sa snažil a myslel si si, že to máš správne (čo je teda čudné, že ani jeden bod si sa netrafil, ale oka) ako dostať zlú známku, lebo nič nevieš
 fotka
modrepero  29. 1. 2014 20:20
Asi som to zle hodil do kategórie... Je to taká odľahčujúca hlúposť... Neberte to tak vážne Len tak o zlých známkach
 fotka
dconan  29. 1. 2014 20:41
sranda
 fotka
vreskot000  30. 1. 2014 09:25
ja som to spravil veľmi sofistikovane. učitelka povedala, že skor ako o tri dni(asi do piatku) ich neopravi, a ani sa ich nedotkne. a stále denne ich nosila na hodinu. išiel ma šlak trafit, lebo som z matiky nemal nič napisane. vymyslel som lest s kamošom, kde sme jej ukradli 6 ks papierov... dve pisomky jeho, dve moje, a dve jedneho trubkara, aby to nebolo podozrive. kamarat jednotkar nam to samozrejme všetko vypočítal, a za nenormálneho buchotu srdca ako hrom, sme jej to dali nazad pod jej tašku, či kabelku, či čo to je. a naraz jednotky. vidíš, takto sa veci majú, musíš sa vedieť vynájsť. alebo sm ukradli klasifikačný, a dopísali známky. naštastie. aspon som na základke po tom neprepadol. trvalo to menej ako 30 sekund. živo si na to pamatam, nenormálny adrenalín, a to som mal asi 14 rokov. vieš. čo sa za mladi naučíš, na stare kolená akoby si našiel
 fotka
boloabude  30. 1. 2014 09:34
Screenshot
 fotka
matwejo  30. 1. 2014 17:15
@vreskot000 nehadzes sem ortodoxne katolicke prispevky nahodou? you fuckin kidding me ten pribeh potom?
 fotka
vreskot000  31. 1. 2014 20:23
tak som ti napísal moju skusenost, pisem aj katolicke prispevky samozrejme
Napíš svoj komentár